ActivateDVTVImagen

Ta hand om ett dödsbo

När en kär vän, släkting eller familjemedlem har gått bort så står man ofta där med ett helt hushåll som ska tas om hand och det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på, här ska vi gå igenom vilka steg man ska ta och vad det innebär att ta hand om ett dödsbo. När ska man också på denna resa anlita en flyttfirma?

Bouppteckning
Om det är så att en bostad saknar värde och inte kan betala ens för en begravning så ska man göra en dödsboanmälan, då kommer en fackman och tar det i värde som bostaden har. Innan dess får inte den ansvariga för dödsboet röra något i bostaden, man får inte ha anlitat en flyttfirma som rört eller flyttat på något till ett annat ställe. Bouppteckningen är då man tar reda på den avlidnes tillgångar.

Alla kan göra en bouppteckning men tycker du att det är svårt så kan du anlita en fackman till detta, en större och välorganiserad flyttfirma kan även hjälpa dig med tips om hur du kan göra vid dessa frågor. Kolla med den flyttfirma du tänkte anlita till städ och flytt om dom kan hjälpa till att organisera sakerna i bostaden med grym flyttfirma stockholm. När det kommer till pengar och sådant så kan inte en flyttfirma hjälpa dig utan då är det bäst att anlita en förrättningsman.

Flyttstäd
När den avlidnes bostad ska städas så kan det vara skönt att inte behöva riva i det själv då det redan kanske är en känslig period. Att då slänga saker eller torka gammalt damm från en man stod när kan kännas mycket jobbigt. Att då ta hjälp av en flyttfirma till detta kan vara skönt, detta är avdraggiltigt med RUT avdraget och det ska du ta med i bouppteckningen så det inte är något som du behöver stå för själv.

Bouppteckningen klar
Då man är klar med sin flyttfirma som hjälp en med städning och diverse flytt av material, har samlat in alla värden som bostaden hade och anlitat färdigt alla tjänster som krävdes för att ta hand om dödsboet så får skatteverket in alla dessa uppgifter. Efter detta så betalas dödsboet alla skulder så att dessa nollas, alla instanser ska ha tillbaka sina pengar om det är så att den avlidne hade lån eller avbetalningar som var aktiva. Till sist så kan pengarna börjas dela ut i arv och liknande.

Hur kan man ta hjälp av en flyttfirma i denna process?
En flyttfirma kan hjälpa dig med de mesta i en sådan här svår process. Att som ovan nämnt sortera upp och flyttpacka allt som ska packas, att flyttstäda. De kan även hjälpa till med att förflytta sakerna i egendomen till ett förråd om det är så att många av sakerna ska sparar en tid. Kolla med din flyttfirma om dom erbjuder lageruthyrning till den avlidnes saker. Ibland kan det vara så mycket så man vill ha lite tid på sig att gå igenom allting.